6 tips die je helpen jouw privacy en data te beschermen

We staan er steeds vaker bij stil, maar toch merken we dat het voor velen vaak nog onbekend terrein is: de bescherming van jouw persoonlijke gegevens. Nochtans ondernam Europa al heel wat om jouw privacy te garanderen. Denk maar aan de recente GDPR wetgeving. 28 januari 2021 is bovendien al de 15e editie van Data Protection Day; een dag waarop Europa extra stilstaat bij databescherming. 

Speciaal hiervoor hebben wij alvast een aantal belangrijke tips opgelijst. Je ontdekt ze hieronder

1. Begin bij jezelf en kies een sterk wachtwoord

Je gegevens beschermen kun je ook gewoon zelf doen. Alles begint met het kiezen voor sterke wachtwoorden. Wist je dat wereldwijd ‘1234’, ‘password’ en ‘123456789’ nog steeds de vaakst gebruikte wachtwoorden zijn? Het spreekt voor zich dat die relatief eenvoudig te achterhalen zijn.

Kies daarom voor een sterk wachtwoord. Dat bestaat bij voorkeur uit: 

  • minstens 8 tekens,
  • een combinatie van kleine én grote letters,
  • zowel cijfers, als symbolen en letters,
  • het hoeft bovendien geen herkenbaar woord te zijn,
  • het heeft best ook niets te maken met jouw persoon. Kies dus niet de naam van je hond met een ‘-‘ en ‘1’ achter. 

2. Mix things up

Gebruik daarnaast ook verschillende sterke wachtwoorden voor verschillende logins.
Dit voorkomt dat wanneer één wachtwoord gekraakt wordt, de hacker meteen toegang krijgt tot al jouw logins. Het klinkt logisch, maar uit gemakzucht kiezen velen telkens voor hetzelfde wachtwoord...

Durf ook van tijd tot tijd te kiezen voor een nieuw wachtwoord. Dit geldt zeker voor het moment waarop je nieuwsberichten leest dat bepaalde sites waarop je actief was gehackt werden. Of doe het op 1 februari, dat is namelijk Change Your Password Day!

3. Apps om je wachtwoorden te beheren

Om alles overzichtelijk te houden zijn voldoende apps beschikbaar. Deze apps houden je wachtwoorden bij en genereren ook random- en sterke wachtwoorden voor jou. 

Denk bijvoorbeeld aan 1Password dat zowel te gebruiken is op Android als iOS. Andere zogenaamde wachtwoord kluis apps, zijn bijvoorbeeld LastPass of Dashlane.

4. Kies voor MFA: multi-factor authentication

Sterker nog dan een klassiek wachtwoord, is zogenaamde meervoudige verificatie gebruiken. Dit is ook bekend als ‘tweestapsverificatie’ of ‘multi-factor authentication’. Kort gesteld, betekent dit dat je niet enkel kiest voor een wachtwoord, maar ook voor een tweede (of zelfs meer) stap om ergens in te loggen. Die actie kan bestaan uit verschillende zaken. Zo kan je ervoor kiezen een code naar je smartphone te sturen per sms of er één te laten genereren door een zogenaamde authenticator app (de bekendste zijn die van Microsoft en Google). Wie geen toegang heeft tot jouw smartphone, kan dus ook niet inloggen in jouw account. 

Bij Sofatech kiezen we met vertrouwen voor de MFA opties van Microsoft en Thales. Beiden hebben hun strepen verdiend en bieden voldoende veilige opties. Zo kies je bij Microsoft voor verificatie via een authenticator app, maar o.a. ook voor speciale beveiligingssleutels of spraakberichten om in te loggen. Ook Thales biedt verschillende opties, gaande van pincodes tot biometrische verificatie (zoals een vingerafdruk). 

5. Fortinet Security Fabrice: de geavanceerde beschermingsoptie

Naast dit alles zijn er nog een aantal andere-, meer geavanceerde opties om jouw data en netwerk te beschermen. Sofatech kan je verder adviseren over al deze opties. De beste ervaringen hebben we met Fortinet. Deze internationale speler biedt momenteel de beste bescherming voor bedrijven van alle grootordes met hun zogenaamde Fortinet security fabric

Dit betrouwbare beveiligingsplatform is een totaaloplossing en biedt alles om jouw bedrijfsgegevens en -data te beschermen. Denk bijvoorbeeld aan een stevig IPS (intrusie preventie systeem) FortiGate. Dit systeem beschermt jouw netwerk tegen aanvallen en andere digitale gevaren. 

Verder biedt Fortinet ook de nodige opties op vlak van webfiltering. Een Web filter zorgt ervoor dat je kan bepalen welke websites bereikbaar zijn op bepaalde computers of netwerken. Je kan hierbij gebruik maken van zogenaamde blacklists, waarbij je actief bepaalde websites kan blokkeren. Omgekeerd kan ook een whitelist opgesteld worden. Dan zijn enkel de websites die hierin opgenomen werden bereikbaar. Deze filters kunnen websites scannen op bepaalde keywords en ze vervolgens goed- of afkeuren.

6. Kies voor een betrouwbare backup: Datto Backup

Ook al bescherm je jouw netwerk en data, een ongeluk schuilt soms in een klein hoekje en is dan ook gauw gebeurd. Wanneer jouw data verloren ging, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk verder kan werken. Een degelijke backup nemen is dan ook geen overbodige luxe. 

Dankzij Datto Backup wordt regelmatig een kopie genomen van al jouw data, bestanden en processen. Wanneer een computer crasht of uw gegevens gehackt worden, zet u eenvoudig een backup terug en kunt u - in afwachting van een verdere oplossing - alvast verder werken met up-to-date gegevens.

Nood aan advies op maat? Sofatech helpt je graag verder

We begrijpen dat wat we hierboven vermelden niet voor iedereen van toepassing is en soms ook overweldigend kan zijn. Elk bedrijf heeft andere focuspunten, budgetten en wensen. Wij helpen jouw bedrijf dan ook graag verder met een voorstel en oplossing op maat.

Heb jij specifieke vragen of wil je weten wat voor jouw bedrijf relevant kan zijn? Aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact met ons op. We bekijken graag wat wij voor jou kunnen betekenen.

 

Klanten getuigen

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

NICO PROVOOST - Carry Flor (zaakvoerder)

“Sofatech heeft onze volledige IT infrastructuur verzorgd, van office pakket, clouddiensten tot hardware. We werken al meerdere jaren samen met Sofatech en zijn nog steeds ...

lees meer

EVELYN VANDERMERSCH - INNI group (Boekhouding)

"We waren in 2014 op zoek naar een nieuw boekhoudpakket en hebben hiervoor diverse verdelers van verschillende boekhoudpakketten gecontacteerd. Sofatech kwam als winnaar ui...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel: het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met graagte en met een glimlach uit binnen je bedrijf. 

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

;