Windows 11 komt eraan: wat, waar, wanneer en hoe?

Update: 02/09/2021 

Wat is Windows 11?

Windows 11 is - hoe kan het ook anders - de opvolger van Windows 10, dat al dateert uit juli 2015. Het is het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Mede omdat dit nog vaak automatisch geïnstalleerd is op laptops en desktops, is dit het vaakst gebruikte besturingssysteem ter wereld. 

De nieuwe functies in Windows 11

Een nieuw besturingssysteem, dat betekent ook een nieuwe stijl en een aantal nieuwe functies. De belangrijkste zetten we hier alvast op een rijtje:

  • We beginnen met de nieuwe designs: een nieuw besturingssysteem is ook altijd het moment om een nieuwe stijl te introduceren. Deze keer gaat Microsoft voor een modernere, strakkere look, met nieuwe menu’s en iconen.

    De video hieronder toont al welke richting de stijl van Windows 11 uitgaat:
  • Looks zijn leuk, maar wat zit er onder de “motorkap”? Naast het design, is natuurlijk ook het technische vermogen belangrijk. We mogen voornamelijk verwachten dat alles wat sneller en vlotter zal verlopen. De computer zal bijvoorbeeld merkbaar sneller “ontwaken” uit de slaapmodus. Bovendien zullen updates altijd ongemerkt in de achtergrond verlopen en zal het geheel energiezuiniger werken.
  • Dat vlotter werken is bovendien een stokpaardje van Microsoft. Windows 11 moet vooral ook jou - de gebruiker - een pak efficiënter laten werken. Het startmenu wordt bijvoorbeeld makkelijk te personaliseren met bepaalde functies en apps die je vaak gebruikt. Daarnaast wordt het eenvoudiger om te multitasken. Je kan namelijk een stuk eenvoudiger spelen met lay-outs en vensters (en die opslaan in templates voor verschillende taken), maar ook het (ont)koppelen van externe schermen zal vlotter werken.
  • De cloud staat centraal: Microsoft 365 (daarover las je hier ook al meer) en OneDrive werden verwerkt in het hele besturingssysteem, ook in het startmenu. Backups maken en bestanden en software beschikbaar maken over verschillende toestellen worden dan ook makkelijker dan ooit.
  • Software: de update komt ook met een paar nieuwe software features. Zo zal Teams standaard geïnstalleerd staan. Thuiswerken is dan ook heel erg ingeburgerd geraakt het afgelopen jaar (en met deze tips doe je dat veilig). Daarnaast komt er ook een nieuwe Microsoft Store, waar je allerlei apps en softwarepakketten zal kunnen aankopen. Tot slot: je zal ook gebruik kunnen maken van widgets, om bijvoorbeeld het laatste nieuws, weerbericht of de beurskoers weer te geven.
  • Verder gaat Microsoft verder op de reeds ingeslagen weg: Windows 11 blijft dan ook aangepast aan het werken met touchscreens. Zo zal je bijvoorbeeld merken dat icoontjes wat vergroten en verder uit elkaar komen te staan wanneer je alle toetsenborden loskoppelt. Dat maakt alles makkelijker aantikbaar.

    Daarbij hoort natuurlijk ook een verdergaande integratie met Android Apps. Zo zal je ook op je computer die apps kunnen draaien. (let wel op: begin september maakte Microsoft bekend dat deze nieuwe feature pas later zal worden toegevoegd. Bij de lancering van Windows 11 wordt deze functie nog getest)

 

Wanneer komt de nieuwe Windows 11?

Op 1 september 2021 maakte Microsoft eindelijk de lanceringsdatum van Windows 11 bekend. De nieuwe versie van hun besturingssysteem zal gelanceerd worden op 5 oktober 2021.  De uitrol van deze nieuwe versie zal wel gefaseerd verlopen. Het kan dus best zijn dat je nog een tijdje moet wachten op de automatische update. Wel kan je er meteen zelf voor kiezen om handmatig de update door te voeren. 

Microsoft verwacht ergens midden 2022 helemaal klaar te zijn met het pushen van de automatische update. 

Wat kost de update naar Windows 11?

Voor wie Windows 10 al gebruikt zal deze update gratis doorgevoerd worden na 5 oktober 2021. 

 

Waar kan ik Windows 11 al testen?

Wie niet kan wachten tot 5 oktober en meteen wil ontdekken hoe Windows 11 eruitziet, kan hier terecht. Je moet dan wel lid zijn van Windows Insider. Wie vervolgens zijn/haar pc registreert, kan al vroeger aan de slag met een testversie. Weet wel: die testversie bevat traditioneel een pak kinderziektes én je kan niet terug naar Windows 10 zonder een reset te doen.

Je doet het dan ook beter op een toestel dat je niet meteen zal gebruiken voor belangrijke werkzaken.

Hoe kan ik Windows 11 installeren?

Wie al Windows 10 gebruikt, zal niet echt iets speciaals moeten doen. De update komt namelijk vanzelf en is - zoals eerder aangehaald - volledig gratis. Bovendien moet je niet meteen over de nieuwste toestellen beschikken om die update te kunnen uitvoeren. Een vrij recent toestel, met een dualcore 1 GHz 64-bitprocessor, 4 GB RAM en 64 GB internet opslag volstaat. Weet je niet zeker of jouw toestel aan deze eisen voldoet? Dan kan je dat hier snel even checken.

En wat als je niét wil upgraden? Dan hoef je je niet meteen zorgen te maken. Microsoft heeft al aangekondigd dat het Windows 10 op zijn minst tot 14 oktober 2025 zal blijven ondersteunen.

Heb je nog vragen? Aarzel niet ons te contacteren

Heb je nog vragen over de upgrade naar Windows 11? Werk je momenteel nog niet met Windows, maar wil je dat na de upgrade wel doen? Aarzel niet ons te contacteren. We kijken graag samen met jou hoe we de omschakeling voor jouw bedrijf het vlotst kunnen laten verlopen.

Klanten getuigen

BART CNUDDE - GMP (zaakvoerder)

“In 2008 heb ik GMP overgenomen. Ik ben voluit voor de groei van ons bedrijf gegaan en naarmate onze groei hebben we in 2012 beslist om, na 25 jaar samenwerking met onze ...

lees meer

DAVID STROBBE - Drukkerij Strobbe (zaakvoerder)

“Onze samenwerking met Sofatech is ongeveer een jaar geleden van start gegaan. Strobbe was dan net bezig met het voorbereiden van haar verhuisplannen voor 2017 en we hadden een I...

lees meer

ANN TRAEN - Vizi (boekhouding)

“Wij doen beroep op het softwarepakket Sage BOB50 via Sofatech, ook de hardware werd voor 2 van onze locaties verzorgd door Sofatech. Bij Sofatech zijn ze steeds proactie...

lees meer

NICO PROVOOST - Carry Flor (zaakvoerder)

“Sofatech heeft onze volledige IT infrastructuur verzorgd, van office pakket, clouddiensten tot hardware. We werken al meerdere jaren samen met Sofatech en zijn nog steeds ...

lees meer

EVELYN VANDERMERSCH - INNI group (Boekhouding)

"We waren in 2014 op zoek naar een nieuw boekhoudpakket en hebben hiervoor diverse verdelers van verschillende boekhoudpakketten gecontacteerd. Sofatech kwam als winnaar ui...

lees meer

Klantentevredenheid en je glimlach, dat telt

ICT mag geen zorg zijn binnen je bedrijf. Integendeel: het moet de drijvende kracht achter groei zijn en je werknemers het gevoel geven dat ze alle middelen ter beschikking hebben om efficiënt en doelgericht te werken. Die positieve attitude tegenover IT stralen we met graagte en met een glimlach uit binnen je bedrijf. 

Door gebruik te blijven maken van deze website, geef je toestemming voor het plaatsen van cookies.

;