Overslaan naar inhoud

Visie en efficiëntie bij Group Slabbinck en Ecco

7 juli 2025 in
Visie en efficiëntie bij Group Slabbinck en Ecco
Audrey Passchijn

Group Slabbinck bundelt vijf bedrijven. Ecco, Gravelart, Jatu, Transport Slabbinck en De Witte.

Elk van deze bedrijven uit de groep draagt op hun manier bij aan één duidelijke missie: de wereld beter achterlaten dan ze hem gekregen hebben. Dat doen ze door mens en natuur sterker te maken en daarbij vol in te zetten op duurzaamheid, opleiding, ecologie en innovatie. Samen met Sofatech en Odoo zet Ecco de stap naar een efficiëntere, meer datagedreven organisatie, zonder hun missie en waarden uit het oog te verliezen.


Mensen en natuur krachtiger maken

“Onze missie is eenvoudig en strak,” zegt Ann stellig,

“we willen mens en natuur sterker maken. Elke dag opnieuw.” Die visie vind je terug in alle bedrijven binnen de groep: van de waterdoorlatende bestrating en bodemverbeteraars tot ecologisch transport en inspirerende buitenruimtes. “Wat we doen, moet kloppen met wie we zijn. We nemen bewust geen producten op in het gamma die niet matchen met onze waarden.”

Ook intern leeft dat streven: via opleiding, open communicatie en een cultuur van feedback wil Ecco mensen laten groeien. “We willen impact maken, op de planeet én op onze mensen.”

Groeiambities vragen slimme structuren Ecco wil haar omzet de komende vijf jaar verdubbelen, maar niet met dubbel zoveel medewerkers. “Er is een schaarste op de arbeidsmarkt en dat vraagt om slimmer en efficiënter werken. IT heeft daar een sleutelrol in.”

Dat betekent: repetitieve taken automatiseren, medewerkers ontzorgen en systemen inzetten als hefboom, niet als doel op zich. “Mensen moeten hun

meerwaarde kunnen uitspelen, voldoening vinden in hun werk en technologie moet hen daarbij helpen.”

De samenwerking met Sofatech dateert al van 2014.

“Toen ging het nog om een boekhoudpakket. Maar de technologie evolueerde niet mee en dus moesten wij dat wél doen. We kozen voor Odoo als nieuw ERP-systeem: schaalbaar, flexibel en veel performanter.


Van visie naar actie met Odoo

De implementatie van Odoo gebeurde in fases: een pilootproject in oktober, een eerste go live op 1 januari. “Dat was een belangrijke stap. We wilden snel kunnen schakelen, zeker met nieuwe producten.

Een voorbeeld? Voor de lancering van Vuba (een innovatief, waterdoorlatend steentapijt, nvdr) hebben we op twee maanden tijd alles opgezet: opleiding, webshop, magazijn, logistiek. Dat had niet gekund met een systeem dat maanden nodig heeft om zich aan te passen.” De voordelen zijn intussen zichtbaar: “De communicatie is gecentraliseerd en laat ons op elk vlak sneller schakelen. Zo wordt de klantenservice ook beter.

Automatisaties zijn ook handig voor de samenwerking met onze buitenlandse agenten. En de data die we verzamelen dient als basis voor onze groei, voor het uitbouwen van een kennisbank, het verbeteren van de datakwaliteit en ons voor te bereiden op de komst van op AI-gebaseerde aanbevelingen.”


Geen blinde automatisatie

Toch is Ecco voorzichtig: “Automatiseren om te automatiseren heeft geen zin. We bekijken per proces of we minstens 70 tot 80% kunnen automatiseren. Anders loont het niet.” Die aanpak blijkt ook in hun keuzes. Zo begonnen ze bij Ecco bewust met manuele orderinvoer, zodat medewerkers begrepen wat ze doen. Daarna volgt pas automatisatie. “We willen zelfsturende teams en daar hoort die eigen kennis en dat eerstehandse inzicht bij.” Ook de kennisdeling wordt aangepakt: “We voorzien documentatie en gebruiksklare info via het helpdeskportaal, zodat de gebruiker 75% van de vragen zelf kan beantwoorden. Dat maakt een groot verschil.”


Implementeren is mensenwerk

Een succesvolle implementatie vraagt meer dan een goed systeem. “Je hebt iemand nodig die het project trekt, de processen kent én test. Iemand die de vertaalslag maakt tussen technologie en werking. Die rol is cruciaal.”

De samenwerking met Sofatech helpt daarin. “Ze denken mee, stellen in vraag en houden ons scherp.

Maar ook: ze zeggen waar het op staat. Eerlijke communicatie, dat maakt het verschil.”

Een belangrijke les? “Je mag nooit volledig rekenen op het team om ‘eigenaar’ te zijn van een implementatie.

Je hebt sturing nodig. Zonder die trekkersrol loop je onvermijdelijk tegen verschillende problemen aan.”


Uitdagingen blijven, maar de richting zit goed

Natuurlijk zijn er nog werkpunten. “Odoo is een standaardpakket. Dat betekent soms beperkingen in flexibiliteit, zeker bij specifieke wensen of snel veranderende processen.” Ook datakwaliteit en toegangsrechten zijn aandachtspunten: “We willen transparantie, maar ook structuur. Anders verlies je het overzicht.”

Toch blijft Ecco overtuigd van hun keuze. “Odoo evolueert continu. Met versie 19 komt bijvoorbeeld AI-integratie en dat opent veel nieuwe deuren. Als je daarop voorbereid bent, met goede datakwaliteit, een sterke structuur en opgeleide mensen, dan ben je klaar voor de volgende versnelling.”