Mediwet VZW

1 januari 2022 in
Mediwet VZW
Admin (API)

Succesvolle samenwerking tussen Mediwet en Sofatech leidt tot efficiënte 
IT-modernisatie


In de zoektocht naar een nieuwe IT-oplossing voor hun bedrijf, nam Mediwet de beslissing om samen te werken met Sofatech, een keuze die uiteindelijk een succesvolle modernisatie van hun IT-park tot gevolg had. Mediwet is een externe dienst voor preventie en welzijn op het werk en behoort tot de zeven grote preventiebedrijven die klanten ondersteunen bij welzijn op het werk, preventie en medische aspecten. De beslissing om Sofatech boven andere aanbieders te kiezen, was gebaseerd op de expertise en effectieve samenwerking tussen beide bedrijven. 


De noodzaak voor een nieuwe infrastructuur 

Mediwet was voorheen afhankelijk van een externe partner die hen voorzag van de benodigde software om specifieke zaken uit te voeren. Echter, in plaats van vast te houden aan deze externe software, besloten ze hun eigen IT-systeem op te zetten. Dit leidde tot de noodzaak van een nieuwe infrastructuur om de applicaties en software op hun zes locaties in Vlaanderen te laten draaien. Mediwet koos voor Microsoft Azure als hun cloudinfrastructuur en had behoefte aan netwerkinfrastructuur, waaronder firewalls, switching, wifi en access points. Bovendien moesten ze zorgen voor de interconnectie tussen al hun locaties in Vlaanderen. 


De keuze voor een Cloudinfrastructuur 

Bij de keuze voor een juiste infrastructuur moesten Mediwet en Sofatech overwegen tussen een cloudinfrastructuur, een datacenterinfrastructuur, of alles op hun eigen locaties houden. Mediwet gaf de voorkeur aan een ‘cloud-first’ benadering, waarbij ze geen extra hardware hoefden aan te schaffen, maar in plaats daarvan de benodigde resources bij een bekende cloudprovider konden huren. Uiteindelijk kozen ze voor Microsoft Azure. Om de implementatie te begeleiden, stelde Robin, op dat moment Infrastructure Engineer bij Sofatech, een projectteam samen om dit uit te voeren. 


Sofatech had ook 2 resources die actief deelnamen aan het project. Ze besloten om eerst een testomgeving binnen Azure op te zetten om de softwarecompatibiliteit te testen. Nadat deze testen succesvol waren verlopen, begonnen ze met meerdere migraties in verschillende fasen om een realistisch tijdsbestek voor de migratie te creëren. 


De Grote Migratie 

Het hoogtepunt van het project was de migratie van alle systemen en data tijdens één enkel weekend. 8 teamleden werkten hard om ongeveer 100 pc’s opnieuw te installeren. De implementatie omvatte ook het inrichten van de achterliggende systemen en de Azure-omgeving, het opruimen van de Office-omgeving en het herimplementeren van de servers in Azure. Tegelijkertijd zorgde de softwareleverancier voor de installatie en migratie van de data. 


De synergie tussen Sofatech & Mediwet 

De succesvolle uitvoering van dit project werd mogelijk gemaakt door de gecombineerde expertise van Sofatech en de interne IT-afdeling van Mediwet. Deze samenwerking resulteerde in een naadloze modernisatie van de ITinfrastructuur van Mediwet, waardoor ze nu beter zijn uitgerust om hun klanten te ondersteunen. Het project illustreert het belang van een doordachte ITstrategie en een succesvolle samenwerking tussen externe experts en interne teams.